بازی محلی (لخشک به تغار چند)
بد نیست ابتدا معنی لخشک و تغار را بدانیم و بعد به شرح بازی بپردازیم.
لخشک : به زبان محلی بکاول و خراسان نوعی آش رشته است که با عدس و انواع سبزی و آش لخشک پهن به نام لخشک پخته می شود و چاشنی آن کشک و نعنا داغ است و گاه پیاز و یا سیر داغ هم به آن اضافه می کنند.
تغار : تَغار ظرف سفالی نسبتاً بزرگی است که در آن مایعاتی مانند آب و ماست یا غلاتی مانند گندم و جو می ریزند. از آن برای سابیدن کشک نیز استفاده می کنند.و در داخل آن آش لخشک می ریزند و در کنار هم می خورند.
برخی تغار را واژهای ترکی میدانند و برخی آن را ترکی برگرفته از مغولی و برخی واژهای ترکی-مغولی دانستهاند که وارد فارسی نیز شده است که با واژه بکاول هم خوانی دارد.
شرح بازی :
هدف : افزایش قوه ی تفکر ، شناسایی افراد روستا که هر خانواده چند عضو دارد.
این بازی بیشتر در اوقات فراغت مثلا وقتی در زمستان دور کرسی نشسته اند یا (د برپتو )جمع شده اند انجام می شود .
من یادمه که این بازی را بیشتر وقتی معلم دیر به کلاس می آمد و یا در زمستان در زنگ ورزش یا شبها که هوا سرد بود در سر تنور که پاها را توی تنور می کردیم انجام می دادیم .
تعداد بازیکنها : ازشش نفر به بالا
افراد به دو گروه مساوی تقسیم می شوند و به روشی که در بازیهای قبلی توضیح داده شد گروه بازنده را انتخاب می کنند.
گروه برنده از گروه بازنده می پرسند ( لخشک به تغار چند )
گروه بازنده می گویند با چند زن و با چند مرد .
برنده مثلا می گوید با سه زن و با چهار مرد
بازنده بایستی با هم شور کنند و خانواده ای را که در روستا بااین مشخصات وجود دارد پیداکنند و نامش را بگویند
اگر درست جواب دادند برنده هستند و جایشان عوض می شوند این دفعه انها از گروه دیگر می پرسند ( لخشک به تغار چند )این بازی همینطور ادامه پیدا می کند و بسیار شیرین است .
فکر می کنم این جمله (لخشک به تغار چند )چنین است که آش نذری پخته اند و می خواهند بین افراد روستا تقسیم کنند باید بدانند که برای هر خانواده چند ملاقه بریزند که این بازی در شناسایی خانواده ها کمک می کند . (حسن نمازی بکاولی)
درباره این سایت